Möbler med lång livslängd

Varför kostar en möbel som den gör?

Möbler med lång livslängd

Varför kostar en möbel som den gör?

Vad skiljer en möbel åt från en annan - om man bortser från det rent estetiska - och varför kostar den som den gör? I prissättningen av en möbel spelar många aspekter in och ett fokus på miljö, hållbarhet och långsiktighet har givetvis en kostnad. Som konsument är det viktigt att kunna bedöma arbetet bakom en möbel för att kunna göra ett informerat och medvetet val. Därför satsar vi på Ire att vara så transparenta som möjligt, i alla led.


- Att köpa en möbel som tillverkats på ett schysst sätt och dessutom har en lång livslängd är ett långsiktigt och ekonomiskt val, säger Emma Olbers, kreativ chef för Ire.

Ire har alltid satsat på att producera i Sverige, med lokala material och med stor hänsyn till miljön. Eftersom själva produktionen av en möbel är den del av produktens livscykel som kostar mest energi, har man lagt mycket kraft på att se över varje del av den, från materialval till återvinning.

Ire är Iso-certiferade enligt 14001, vilket gör att man hela tiden ser över alla detaljer i verksamheten utifrån miljösynpunkt. Det innebär till exempel att ständigt minska elförbrukningen, sortera avfall, arbeta med förnyelsebara material och minska antalet kemikalier. Hittills har Ire två Svanen-märkta möbler, Rejoin och Visit, men nu ska man satsa på fler.

En annan viktig del som är lätt att glömma bort är om möbeln går att laga och om det finns reservdelar. I stort sett alla Ires möbler har avtagbar klädsel och du kan beställa en ny klädsel hos din handlare. Detta gör att en möbel tål att åldras.

- Jag tycker att möbelproducenter överlag behöver bli bättre på att berätta om sin tillverkning så att köparen verkligen kan bedöma vad de egentligen betalar för. Om man gör hela kedjan från ax till limpa tydlig och transparent kan köparen göra ett medvetet val. Detta är något vi kommer arbeta med ännu mer framöver. Som konsument kan man verkligen göra skillnad för miljön, säger Emma Olbers.