Hållbar vardagsvara

Hållbar vardagsvara

Hållbar vardagsvara

Mattias Stenberg lanserade nyligen sin första stol för Ire – nu följer han upp med en lounge-soffa.

Mattias Stenberg arbetar som både arkitekt och designer och driver sin studio med bas i Stockholm. Han utbildade sig initialt till ingenjör och forskare i USA för att senare läsa vidare till arkitekt på Tekniska högskolan i Stockholm.
Hur kom det sig att du började samarbeta med Ire?
- Det skedde väldigt naturligt, vi började prata med varandra för ett par år sedan och därefter har det vuxit till ett rätt familjärt vänskapsförhållande. Ire har bjudit in mig att ta del av alla aspekter av företaget, inte bara formgivning och gestaltning av produkter utan också att formge montern till kommande möbelmässa.

Hur viktig är miljöaspekten för dig när du arbetar med ett företag?
- Den är viktig, men jag pratar nog oftare om hållbarhet. För mig börjar hållbarhetsfrågan i en ambition att skapa möbler och objekt som är tidlösa. Jag gillar tanken på att mina produkter ska kunna växa med användaren, genom olika boenden och olika faser i livet. Där kommer förstås också funktionen in. Om du skapar en funktionell men samtidigt "vacker vardagsvara" så är mycket vunnet. Sedan har vi förstås hållbarhet även på materialnivå. I det senaste projektet för Ire så har vi valt ett ulltyg som består av återvunnen ull.


Du är på gång med en ny möbel för Ire 2017, kan du berätta lite om den?
- Det är ett spännande samarbete eftersom det är ett projekt av många "första" för Ire. Det är exempelvis Ires första soffa utan ben, en lite loungigare modulsoffa. Det är också Ires första formgjutna soffa, med en spännande tillverkningsprocess som ger oss mycket frihet när det kommer till böljande organiska former.

Vilken var din första möbel för Ire och vad var tanken bakom den?
- Chorusstolen, jag ville formge en stol som är nordiskt återhållsam samtidigt som den har en tydlig igenkänningsfaktor. En tidig idé var tanken om en "omfamnande" stol, därav de krökta och lätt lyfta armstöden.

Vad har du tagit med dig till Ire, vad är din styrka som designer?
- Jag skulle nog säga bredden. Inte bara för att jag jobbar brett med material och olika produktgrupper, utan även för att jag gärna jobbar från ax till limpa. Jag arbetar även mycket och hands-on med själva utvecklingen av en möbel och använder gärna ny teknik för att kunna realisera en möbel. För Ire som är ett lite mindre företag så tror jag att det har varit bra att vara engagerad "hela vägen". Det har lett till att jag fått frågan att formge Ires monter till möbelmässan 2017.