Vår filosofi

Grundtanken i vår filosofi är oförändrad sedan starten 1939. Den bygger på hängivenheten till en tidlös, hållbar kvalitet i såväl design som produktion.

Vi tillverkar möbler som du skall tycka om att leva med under mycket lång tid. Våra möbler skall åldras med behag och tåla vilket ”sällskap” som helst, i inredningar över hela världen, privata såväl som offentliga.

Det är en kompromisslös filosofi som ställer höga krav på hantverk och omsorg om minsta detalj. Denna omsorg omfattar självklart också vår gemensamma miljö. Vår fasta övertygelse är att du genom att investera i en möbel som är lokalt producerad i hållbar hantverksmässig kvalitet och tidlös modern design gör det bästa, mest genomtänkta valet — estetiskt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vår fabrik

Många av våra möbler tillverkas i vår fabrik i Lammhult i Småland — en ren, tyst, gemytlig fabrik med genuin hantverkskänsla. Här sker limning av polyeter på stommar av svenskt trä, tillskärning av tyger och allt läder, sömnad av större delen av våra tygklädslar (övriga sys i Smiltene i Lettland), tapetsering och montering av produkterna samt emballering i förnybara material.


All produktion i vår fabrik är orderstyrd. Det innebär att vi börjar tillverka en möbel först då vi har en beställning, utifrån varje kunds individuella önskemål. Denna metod främjar kvaliteten och är hållbar för vår miljö.

I vår produktion har största omsorg lagts i varje detalj för bästa tänkbara arbetsmiljö och minsta möjliga negativa miljöpåverkan. Vi arbetar i största möjliga mån utifrån metoden Lean Production. Produktionsmiljön är tyst och harmonisk. Det går bra att prata i normal samtalston. Vi använder enbart vattenbaserat lim. Ventilationen från limskåpen renas och blåses ut som ren luft i lokalen. Inga skyddsmasker behöver användas. 

Vi arbetar med noggrant utvalda formgivare som tillsammans med vår produktutvecklare Thomas Ahlgren och våra hantverkare arbetar fram våra möbler från grunden, utifrån skisser och prototyper. Grundat i lång erfarenhet väljer vi vilka material och vilken konstruktion som är mest lämplig. Vi tar inga genvägar i utvecklingen av möbler med optimal estetik, komfort och hållbarhet.

Vår historia

Vi är fast förankrade i svensk tradition av design och hantverk men har också alltid haft blickarna riktade ut mot den internationella marknaden för inspiration.

Ire grundades krigsutbrottsåret 1939 i Skillingaryd i Småland av entreprenören Gerhard Ihreborn.

Gerhard Ihreborn och hans medarbetare var från första början besjälade av sin vision — att producera möbler av högsta kvalitet med lång livslängd och god, tidlös modern design. Målet var aldrig stora volymer utan en kompromisslös hängivenhet för kvalitet.

I sin design var Ire fast förankrat i en svensk tradition. Blickarna var dock också från början riktade ut mot den internationella marknaden. Ire började tidigt exportera sin kollektion på flera marknader.

Ires grundfilosofi har förblivit oförändrad genom åren. Vi producerar möbler av förstklassig hantverksmässig kvalitet med lång livslängd, hög komfort och ren, tidlös modern design. All tillverkning sker i vår fabrik i Tibro med i huvudsak närproducerade material. Vår formgivning förblir förankrad i en modern svensk tradition men vi hämtar också inspiration från den internationella designmarknaden.

Ire flyttade till Tibro 1995 och köptes år 2000 av entreprenören Ola Söderpalm och formgivaren Carl-Henrik Spak. Under Söderpalms och Spaks ledning utvecklades Ire positivt. Flera nya modeller tillkom som ännu ingår i vår kollektion. Sedan 2008 ägs företaget av Lammhult Design Group.

På Ire var vi tidiga i vårt engagemang för miljön. Vi arbetar så långt det är möjligt med svenska och helst närproducerade material och detaljer till våra konstruktioner — för maximal kvalitet och minimal belastning på vår miljö. Sedan 2010 är vi därför certifierade ISO 14001. Våra möbler är även märkta med Svanen samt möbelbranschens egen certifiering Möbelfakta för miljömässig hållbarhet, kvalitet och socialt ansvar.

 

 

Carl-Henrik Spak, designer på Ire

Carl-Henrik Spak

Carl-Henrik Spak

Åtskilliga av de bästsäljande klassikerna i vår kollektion är designade av mångfaldigt prisbelönte Carl-Henrik Spak. Spaks design präglas av renhet och tidlöshet samt av en svensk designtradition — men också en internationell känsla, finish och elegans.

Läs mer

Jesper Ståhl, designer på Ire

Jesper Ståhl

Jesper Ståhl

Jesper Ståhl är frilansande designer där Småländsk kreativitet möter en Master of Design från Royal Collage of Art i London. Hans portfolio innehåller allt från köksredskap, verktyg och bestick, till möbler, belysning och elektronikprodukter.

Läs mer

Emma Olbers, designer på Ire

Emma Olbers

Emma Olbers

Emma Olbers är en av Sveriges mest uppmärksammade samtida möbelformgivare, även utanför landets gränser.

Läs mer

 Ellinor Eriksson, designer på Ire

Ellinor Eriksson

Ellinor Eriksson

Ellinor Eriksson är en ung designer utbildad vid Kunstakademins Designskola i Köpenhamn.

Läs mer

Josefine Alpen, designer på Ire

Josefine Alpen

Josefine Alpen

Josefin Alpen är en lovande ung designer som tog sin examen från Carl Malmsten Furniture Studies 2012 och som sedan har arbetat som frilansande formgivare.

Läs mer

Mattias Stenberg, designer på Ire

Mattias Stenberg

Mattias Stenberg

Mattias Stenberg är ursprungligen utbildad som ingenjör och forskare i USA och vid Tekniska högskolan i Stockholm där han senare också läst till arkitekt.

Läs mer